مقدمه

به راهنمای جامع ما در مورد صد سوال مربوط به اِسپِرسو خوش آمدید!
برای دوستداران قهوه و علاقه‌مندان آن، جذابیت یک شات اسپرسو که به طور کامل دم شده باشد، غیرقابل توصیف است. اما با وجود سوالات بسیار زیادی که در مورد این نوشیدنی محبوب وجود دارد، ممکن است شروع کار دشوار باشد. به همین دلیل است که ما فهرستی از 100 سوال متداول در مورد اسپرسو را گردآوری کرده‌ایم که از اصول اولیه دم‌آوری تا نکات ظریف طعم و تجهیزات را شامل می‌شود. چه یک باریستای باتجربه باشید و چه یک  قهوه خور مبتدی، راهنمای ما هر آنچه را که برای تهیه یک فنجان اسپرسو بی‌نقص نیاز دارید، در اختیار شما قرار می‌دهد.

سوالات رایج عمومی درمورد اسپرسو

در پارت اول درمورد سوالات رایج و عمومی صحبت خواهیم کرد. در پارت‌های بعدی به موارد تخصصی تر مثل روش‌های دم آوری، نوشیدنی‌های برپایه espresso و انواع دستگاه‌ها صحبت خواهیم کرد.

اسپرسو چیست؟

اسپرسو یک روش دم‌آوری قهوه است که در این روش مقدار کمی آب (نزدیک به نقطه جوش) را از میان پودر قهوه بسیار ریز تحت فشار عبور میدهند. این فرآیند شامل آسیاب بسیار ریز دانه قهوه، پر کردن کامل تا فیلتر دستگاه، فشرده‌سازی آن (تمپ کردن) و محکم کردن آن در دستگاه اسپرسو می‌شود. سپس دستگاه آب را در دمای بالا و پایدار تحویل و 9 بار فشار اعمال می‌کند تا آب را از میان پودر قهوه عبور کند. نوشیدنی حاصل، یک espresso مایع است که حاوی مواد جامد محلول، گازهای محلول و مواد جامد نامحلول است. مواد جامد محلول، به اسپرسو طعم و قدرت دم‌آوری می‌بخشند، گازهای محلول عطر آن را فراهم می‌کنند و مواد جامد نامحلول، به حس چشائی آن کمک میکنند. یک شات اسپرسو از دو لایه تشکیل می‌شود: کرما Crema (قهوه‌ای روشن، در بالا) و مایع (قهوه‌ای تیره، در پایین).

چه کسی اسپرسو را برای اولین بار ساخت؟

حدود 100 سال پیش، آنجلو موریوندو در سال 1884 برای اولین بار دستگاه دم‌آوری قهوه با استفاده از بخار و آب را به عنوان یک اختراع ثبت کرد. تا آن زمان هیچ دستگاهی با این عنوان توسط هیچکس ثبت نشده بود. در سال 1906، لوئیجی بزرا و دسیدرو پاونی اولین دستگاه اسپرسو با دیگ بخار عمودی را ساختند که در عرض چند ثانیه یک فنجان قهوه دم می‌کرد. با این حال، espresso تولید شده توسط این دستگاه‌ها با آنچه امروز می‌شناسیم بسیار متفاوت بود. پیر آردوئینو، یک مخترع و تاجر، تلاش کرد تا دستگاهی بسازد که برای ایجاد فشار برای دم‌آوری به بخار متکی نباشد، اما موفق نشد. با این حال، او به طور موثر اسپرسو را بازاریابی کرد و از اولین کسانی بود که ماشین‌ها را از ایتالیا به کشورهای دیگر صادر کرد.

اسپرسو چه طعمی است؟

اسپرسو یک نوشیدنی باترکیبات خاص است و توصیف طعم آن در چند کلمه هرگز حق مطلب را ادا نخواهد کرد، چون فاکتورهای بسیار زیادی در طعم دهی آن تاثیر گذار است که باعث می‌شود گاها دو لیوان اسپرسو با دو طعم کاملا متفاوت باشند. یک شات اسپرسو ترکیبی از تلخی، اسیدیته و شیرینی خواهد بود که با هم ترکیب و یک نوشیدنی غنی، قوی و خامه‌ای تشکیل می‌کنند. طعم‌های espresso تحت تأثیر نوع قهوه استفاده شده و میزان روشن یا تیره بودن رست آن قرار می‌گیرند. اسپرسو می‌تواند تلخ، تیره و دودی باشد، یا ملایم، متعادل و شکلاتی با ته مزه‌های شیرینی. اسپرسو مانند هر قهوه دیگری می‌تواند طیف وسیعی از طعم‌ها را داشته باشد. این طیف وسیع مزه‌ها بستگی به نوع قهوه، روش فرآوری، کیفیت، میزان رست و در آخر نحوه دم‌آوری آن بستگی دارد.

ریشه کلمه اسپرسو کجاست؟

اصطلاح «espresso» از زبان ایتالیایی میاید و به فرآیند دم‌آوری قهوه با عبور آب داغ از میان دانه‌ها اِسپِرسو می‌گویند. اعتقاد بر این است که این کلمه در زبان ایتالیایی برای تمایز بین قهوه‌ی فوری یا دمی در قوری میباشد. همچنین در زبان انگلیسی به یک وعده تکی که به یک فرد خاص اشاره دارد (expressly for) میگویند. جالب اینجاست که اصطلاح (express) ریشه یکسانی با espresso دارد، که این امر باعث می‌شود تلفظ رایج اکسپرسو (expresso) هم منطقی و هم از نظر ریشه‌شناسی درست باشد.

تفاوت بین اسپرسو و دم‌آوری قهوه معمولی چیست؟

برای مقایسه تفاوت‌های بین اسپرسو و دم‌آوری قهوه معمولی چند نکته حائز اهمیت است. اولی از دم‌آوری تحت فشار تهیه می‌شود در حالی که دومی متکی به دم‌آوری قطره‌ای می‌باشد. espresso نیاز به دانه‌های قهوه آسیاب شده بسیار ریز دارد تا با آب داغ تحت فشار بالا دم شود. سیستم تحت فشار در دستگاه اسپرسوساز آب را با فشار حدود (30PSI) از میان دانه‌های ریز قهوه عبور می‌دهد. همین باعث تولید یک شات قوی شیرین با لایه کرما یا کف در بالا می‌شود.
اسپرسو نوع خاصی از دانه قهوه نیست، بلکه هر نوشیدنی برپایه قهوه است که با استفاده از دستگاه اسپرسوساز تهیه می‌شود. در مقابل، قهوه قطره‌ای شامل یک فیلتر، قهوه آسیاب شده و آب داغ است که با نیروی جاذبه از میان قهوه عبور می‌کند. هیچ دم‌آوری تحت فشاری در هیچ دستگاه قهوه قطره‌ای وجود ندارد، چه یک قهوه‌ساز استاندارد باشد و چه دستگاه‌های دم‌آوری دستی مانند پوراور یا کمکس. اگر درمورد کمکس اطلاعاتی ندارید میتوانید از طریق این لینک به دست آورید.

آیا اسپرسو فقط یک شات قهوه است؟

اسپرسو و قهوه قطره‌ای شبیه هم نیستند. در حالی که قهوه قطره‌ای با ریختن آب داغ روی دانه‌های قهوه تهیه می‌شود، espresso از یک فرآیند دم‌آوری تحت فشار بالای آب می‌باشد. این منجر به تهیه یک شات کوچک اما قوی از espresso قوی می‌شود که معمولاً حجم آن 1 تا 2 اونس است. با وجود اندازه کوچک آن، یک شات اسپرسو تقریباً به اندازه یک فنجان 8 اونسی قهوه سیاه که با روش دمی تهیه شده‌است، کافئین دارد.

چرا بیشتر مردم اسپرسو را به سایر روش‌ها ترجیح میدهند؟

اسپرسو یک انتخاب عالی برای دوستداران قهوه است که به دنبال یک طعم غنی و کامل در کمترین زمان هستند. به لطف تطبیق‌پذیری espresso، با ترکیب کردن آن با سایر فرآورده‌ها میتوان نوشیدنی‌های متفاوتی تهیه کرد. همچنین اسپرسو با فرآیند عصاره‌گیری تحت فشار بالا، یک نوشیدنی بسیار غلیظ با یک لایه کرمای ضخیم و خامه‌ای تولید می‌کند که بسیاری از قهوه‌نوشان آن را دوست دارند. علاوه بر این، هنگامی که espresso با شیر ترکیب می‌شود، می‌توان از آن برای تهیه طیف گسترده‌ای از نوشیدنی‌های مبتنی بر شیر، از جمله لاته، کاپوچینو، کورتادو و غیره استفاده کرد که در سراسر جهان مورد علاقه علاقه‌مندان به قهوه هستند.

اسپرسو سالم تر است یا قهوه دمی؟

هنگام مقایسه یک یا چند شات اِسپِرسو با یک فنجان قهوه سیاه، تقریباً مقدار کالری یکسانی را مشاهده می‌کنید که کمتر از 5 کیلو کالری است. هنگامی که شروع به افزودن شکر و شیر به اسپرسو یا قهوه خود می‌کنید، نسبت کالری نوشیدنی‌ها قطعاً تغییر می‌کند و یک نوشیدنی را کم و بیش سالم‌تر از دیگری می‌کند. برای تهیه هم اسپرسو و هم قهوه تقریباً از مقدار یکسانی پودر قهوه استفاده می‌شود، بنابراین باز هم تفاوت چندانی از نظر سلامتی بین این دو وجود ندارد.

چقدر اسپرسو در روز بخوریم سالم است؟

به طور معمول، یک شات اسپرسو حاوی حدود 60 تا 100 میلی‌گرم کافئین است که تقریباً یک چهارم میزان مصرف روزانه مناسب برای بزرگسالان است. علاوه بر این، میزان کالری آن بسیار کم است، با کمتر از 5 کالری در هر شات. حتی اگر شیر نیز اضافه کنید، نوشیدن یک شات اسپرسو در روز همچنان شما را در محدوده توصیه شده مصرف روزانه کافئین و کالری نگه می‌دارد. از همین رو نتیجه میگیریم تا 4 شات مشکلی برای قهوه‌خورها ایجاد نخواهد کرد.

چرا با اسپرسو آب سرد سرو میشود؟

معمولا یک لیوان کوچک آب سرد همراه با اسپرسو برای تمیز کردن کام سرو می‌شود. این نوشیدنی میتواند بسیار قوی و غلیظ باشد به همین دلیل برخی آن را در یک جرعه می‌نوشند، در حالی که برخی دیگر ترجیح می‌دهند جرعه جرعه بنوشند و بین هر جرعه با آب کام خود را تمیز کنند.

فرق بین قهوه و اسپرسو چیست؟

بین این دو کلمه تفاوت‌های بسیاری وجود دارد از جمله نوع نوشیدنی، روش دم‌آوری، گونه دانه تا روش رست قهوه. به همین سبب این موضوع جواب گوناگونی دارد که بیشتر به آن میپردازیم:

قهوه همان اسپرسو است و اسپرسو همان قهوه است: خیلی میشنویم که آیا espresso نوع خاصی از دانه قهوه است. هر قهوه‌ای را می‌توان به صورت اسپرسو دم کرد، اگرچه برخی از رُست‌کننده‌ها رُست مخصوص اسپرسو دارند(رست مخصوص اسپرسو در ادامه توضیح خواهیم داد). درواقع آنها قهوه‌ای که با یک رُست خاصی تهیه می‌شود را به عنوان بهترین روش دم‌آوری برای اسپرسو می‌دانند.
یک گیاه به نام قهوه:
واژه قهوه نه تنها برای توصیف یک نوشیدنی استفاده می‌شود، بلکه می‌تواند شامل گونه‌ای از دانه گیاه نیز بشود مثلCoffea arabica  نیز باشد.

اسپرسو یا قهوه

قهوه با رُست اسپرسو چیست؟

قهوه با رُست مخصوص espresso اغلب قهوه‌ای است که با در نظر گرفتن روش دم‌آوری اِسپِرسو تهیه و رُست می‌شود. این به مصرف‌کنندگانی که به دنبال قهوه ایده‌آل برای دستگاه اسپرسوساز خود هستند کمک می‌کند تا یک انتخاب خوب از بین طیف وسیع پودر قهوه داشته باشند. در حالی که می‌توان از هر قهوه‌ای به عنوان اسپرسو استفاده کرد، اکثر افراد قهوه‌های با رست متوسط تا تیره را ترجیح می‌دهند، به خصوص کسانی که اسپرسو خود را با شیر درست می‌کنند (مانند لاته یا کاپوچینو)، زیرا قهوه‌های با رست تیره‌تر طعم خود را در شیر حفظ می‌کنند.

چند شات اسپرسو برابر با یک فنجان قهوه است؟

حدوداً دو شات دوبل اسپرسو برابر یا بیشتر از یک فنجان حدود ۳۵۵ میلی‌لیتری قهوه سیاه است. یک شات متوسط اسپرسو (دوبل) می‌تواند بین ۶۰ تا ۱۰۰ میلی‌گرم کافئین داشته باشد، در حالی که یک فنجان استاندارد (۳۵۵ میلی‌لیتری) قهوه سیاه می‌تواند بین ۹۶ تا ۱۸۰ میلی‌گرم کافئین داشته باشد.

اصلاح Tripleshot به چه معنی است؟

در استارباکس، به سه شات اسپرسو ، به سادگی Triple Espresso می‌گویند. استارباکس همچنین مجموعه‌ای از نوشیدنی‌های قهوه سرد آماده به نام Starbucks Tripleshot Espresso آماده دارد. اما این به یک نوشیدنی با سه شات اسپرسو، شیر و گاهی شکر اشاره دارد. بنابراین، اگر در یک فروشگاه استارباکس هستید و Triple Espresso می‌خواهید، فقط یک Triple Espresso درخواست کنید. آن‌ها شات‌های اسپرسو را در چهار اندازه ارائه می‌دهند:

  • Solo: (یک شات) 21 گرم
  • Doppio: (دو شات) 42.5 گرم
  • Triple: (سه شات) 63.5 گرم
  • Quad: اونس (چهار شات) 85 گرم

چگونه افراد مبتدی مصرف espresso را شروع کنند؟

با طیف گسترده‌ای از انواع رست قهوه (روشن، متوسط، تیره) و همچنین روش‌های فرآوری شروع کنید و بررسی کنید که چگونه از هر کدام به صورت شات‌های espresso خالص (تک یا دوبل) لذت می‌برید. به عنوان مثال، می‌توانید با یک قهوه با رست متوسط و فرآوری طبیعی از کاستاریکا شروع کنید.
روز اول: یک شات espresso “نرمال” با ۲۰ گرم پودر قهوه تهیه کنید تا ۴۰ گرم espresso به دست آید و یادداشت کنید که چگونه از قهوه لذت بردید.
روز دوم: با توجه به یادداشت‌های روز قبل تنظیمات را تغییر دهید. شاید فکر کرده‌اید قهوه خیلی قوی بوده و به دنبال شفافیت بیشتری هستید. در این صورت، یک شات با نسبت ۱ به ۳ دم کنید (۲۰ گرم قهوه آسیاب شده و ۶۰ گرم اسپرسو نهایی). مثل همیشه، یادداشت کنید که چه چیزی را در این شات دوست داشتید و چه چیزی را نه.
روز سوم: احتمالاً دوباره اولین شات “نرمال” خود را دم کنید. اما دمای آب را کمی پایین‌تر یا بالاتر تنظیم کنید تا ببینید چگونه بر شات تأثیر می‌گذارد.
روز چهارم: همانند روز سوم عمل کنید اما با یک شات “لونگو”.
روز پنجم: شروع به اضافه کردن شیر به شات مورد علاقه خود از روزهای قبل کنید.

با ادامه این مسیر، نسبت‌های دم‌آوری مختلفی را پیدا خواهید کرد که برای نوشیدنی‌های اسپرسو خالص برای شما مناسب هستند، دماهایی که برای قهوه‌ای که دم می‌کنید بهترین عملکرد را دارند و نوشیدنی‌های مورد علاقه خود با ترکیب اسپرسو و شیر را با استفاده از این قهوه خواهید یافت. گزینه‌های شما بی‌شمار هستند، اما پایبندی به دستور العمل‌های کلاسیک، یادداشت‌برداری و تکرار، همیشه یک نقطه شروع عالی است.